jueves, 12 de febrero de 2009

DRETS TRETS. Cicle de cinema i drets humans


La recreació històrica, la faula “distòpica” i la realitat documental són diverses maneres d’expressió del llenguatge cinematogràfic. La selecció de pel·lícules que presenta la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona a partir de aquest mes es centra en una mirada reflexiva i crítica sobre el Dret en general i sobre els Drets Humans en particular. L'intenció és contrastar com conceptes com “igualtat”, “dignitat”, “Estat de Dret”, “tutela judicial”, o “diferència”, “alteritat”, “immigració”, “control”, “excepcionalitat” són tractats en major o menor grau per les pel·lícules programades al cicle.

A més, l’oportunitat de comptar amb artífexs de algunes pel·lícules i d’altres experts en cinema pot donar major interès i profunditat als col·loquis que generarà la seva projecció. Una part essencial d’aquest cicle serà el fòrum de debat sobre les pel·lícules: potser el tractament cinematogràfic del Dret i els Drets Humans presenta una descripció crua de la realitat (des del documental) o una ficció futura de “distopia” o passat històric, tot dos perversos. Extrems que semblen inconciliables. Ara bé, i si els extrems es toquen? En els Drets Humans, realitat i “distopia” s’identifiquen? No deixa de ser un pensament agosarat i inquietant. Ens conviden a discutir-ho.

Dijous 26 de febrer. Sacco & Vanzetti (1971). Direcció: Giuliano Montaldo. Presentació a càrrec d’Antonio Serrano González, Professor d’ Història del Dret (UAB) i coordinador del cicle de Cine i Dret (UAB).

Dijous 26 de març. Documental: La vida després de les casernes (2008). Direcció: Àlex García Martínez. Presentació a càrrec del Director i d’ Òscar Malo Sánchez (guionista).

Dijous 30 d’abril. Documental: Tebraa, retrato de mujeres Saharauis (2007). Direcció: “Colectivo de Directoras Andaluzas”. Presentació a càrrec de la Directora Rocío Huertas del “Colectivo de Directoras Andaluzas”.

Dijous 28 de maig. Blade Runner (1982). Direcció: Ridley Scott. Presentació a càrrec de José Javier Ordóñez Echeverría, advocat i membre de la Comissió de Defensa.

Dijous 25 de juny. La solució final (Conspiracy) (2001). Direcció: Frank Pierson. Presentació a càrrec de Fernando Orobitg Montalvo, advocat i membre de la Comissió de Defensa.

TRÀMITS PER FORMALITZAR LA INSCRIPCIÓ (GRATUÏTA): És necessari confirmar l’assistència enviant aquesta butlleta per fax 934871649, per correu electrònic (comissions@icab.cat) o personalment a la 4a. Planta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, carrer Mallorca 283.

BUTLLETA D’INSCRIPCIÓ
I Cicle Cine Fòrum: Drets trets

Nom
Cognoms
Adreça
Població CP:
Núm. Col·legiat
Tel.: Fax:
E-mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nos encantaría conocer tu opinión o tus comentarios sobre esta entrada. ¡Anímate a intercambiar tus ideas!